Kunsten å sette seg riktige mål

Det å sette seg mål er i prinsippet en ganske enkel sak, likevel så er det tilsynelatende de aller færreste som benytter seg av det. Dette kan påvirkes av uvitenhet og mangel på kunnskap rundt verdien av det å sette seg mål, samt mangel på kunnskap om hvordan man setter seg et godt mål. I denne artikkelen ønsker vi å gi dere en innføring i målsetting – hvorfor, hvordan og hvor ofte man skal sette seg mål, og hvem dette er viktig for.

 

Hvorfor sette seg mål

Har du noen gang vært i en klesbutikk du liker, funnet en jakke du synes var virkelig kul, og av den grunn kjøpt den med den største glede? Men etter at du har kjøpt jakken, så begynner du å legge merke til at folk har den på seg stort sett overalt du går?

Se for deg at denne jakken symboliserer et mål du har satt deg. Og se for deg at alle personene du begynte å legge merke til som hadde jakken, er muligheter som vil føre deg nærmere målet. Det er nettopp dette som skjer når vi setter oss et mål, vi begynner automatisk og ubevisst å legge merke til alle mulighetene som finnes rundt oss, og som vil føre oss nærmere målet.

Målsetting er viktig for å styre sitt eget liv i den retningen man ønsker. Vet man ikke hvor man ønsker å ende opp, vil man hele tiden bli tatt av strømmen, og kontinuerlig drifte rundt i sirkler. Vi hadde aldri kommet oss fra Nordkapp til Lindesnes med mindre vi på forhånd hadde bestemt oss for at vi skulle til Lindesnes. Det samme er sant i livet, og nettopp derfor er målsetting et såpass nyttig verktøy.

 

Hvordan sette seg mål

Både kortsiktige og langsiktige mål er noe vi bør sette oss for å komme oss dit vi ønsker i livet. Ti-, fem- og ettårsmål er helt avgjørende for å bestemme hvor vi ønsker å ende opp, men like viktig er det å sette seg måneds-, ukes- og dagsmål, slik at vi hele veien beveger oss i riktig retning av våre langsiktige mål. Gode mål kan settes ved å benytte seg av noe som kalles SMART-prinsippet. Dette prinsippet går ut på at et mål skal være spesifikt, målbart, ambisiøst, realistisk og tidsavgrenset.

Spesifikt: Du må utdype og spesifisere hva du ønsker å oppnå. Dette bør gjøres detaljert: Vil du ha et stort hus? Hva skal det koste? Hvor skal det være? Hvordan skal det se ut? Skal du ha basseng? Badstue? Kinosal? Eller ønsker du å hjelpe mennesker til bedre helse? Hvor mange? På hvilken måte? Hvordan? Hvor?

Målbart: Det må være mulig å måle framgangen din. Det vil si at du bør finne ut hvor du er i dag i forhold til målet ditt, og hvor du ønsker å være når målet er nådd. Du må bestemme deg for når målet er nådd. Er det når du har ti millioner kroner på sparekontoen? Eller er det når du har gitt vann til en million barn i Afrika? Dette bør bestemmes og følges opp kontinuerlig.

Ambisiøst: Ved å sette et ambisiøst mål vil du alltid komme lengre enn hvis du hadde satt et mindre ambisiøst mål, uavhengig om du når målet eller ikke.

Realistisk: Vi kommer dessverre aldri til å kunne hoppe fra en 100 meter høy bygning og på mirakuløst vis begynne å fly. Det vi dog kan oppnå er eksempelvis å lage selskaper eller bedrifter som Facebook og Apple, som vil være revolusjonerende for menneskeheten. Din fantasi er grenseløs, og du bestemmer selv hva du ønsker å oppnå. Det kan være både stort og lite, men til en viss grad må målet også være realistisk.

Tidsavgrenset: Bestem deg klart og tydelig for når målet ønskes nådd. Da gir du deg selv en tidsavgrensning, og du får et lite press på deg til å gjennomføre til ønsket tidspunkt. På denne måten unngår du unødvendig synsing og utsettelser, som kun vil drøye målets oppnåelse.

Eksempler på SMARTE mål kan være:

  1. Den 1. Januar 2025 skal jeg ha en formue på 10 millioner kroner.
  2. Innen 1. Juni 2018 skal jeg ha gått ned 23 kilo i fettmasse, og veie 75kg totalt.
  3. Jeg skal løfte 200kg i benkpress innen 31.Desember 2017.
  4. I løpet av denne måneden (eks. Juni) skal jeg ha opprettet en hjemmeside, gått på 5 fjelltopper og skaffet meg en ny jobb på Fresh Fitness i Oslo.
  5. I løpet av denne uken skal jeg bestille tannlegetime, skrive ferdig ett kapittel til min nye bok og hilse på 10 personer på gata.
  6. I løpet av dagen skal jeg ha gått med søpla, vasket huset, ringt mor og far, og lest 10 sider i en bok.

Desto tydeligere og mer detaljerte mål du setter, desto klarere vil veien du må gå for å komme dit være.

 

Hvor ofte bør man sette seg mål?

Det kan variere fra person til person hvor ofte man bør sette seg mål, men stort sett er en kombinasjon av kortsiktige og langsiktige det mest effektive. Den globale kalenderen vi bruker er et veldig fint hjelpemiddel, da vi hvert år, hver måned, hver uke og hver dag starter på nytt. Dermed har vi hele tiden en deadline å forholde oss til. Prøv å finn din egen rytme her, men sørg for at du har klart for deg hvor du ønsker å ende opp på lang sikt. Ha samtidig i bakhodet at de kortere målene vil fungere som rettledere for at du skal nå de langsiktige. Det er effekten av de små handlingene som utføres daglig, som til slutt utgjør de største forskjellene.

 

Hvem bør sette seg mål?

Absolutt alle kan sette seg mål, enten du er idrettsutøver, bedriftseier eller en helt normal person som ønsker å leve et godt liv. Du kan være ti år gammel, og du kan være åtti år gammel. Det spiller virkelig ingen rolle. Ett mål skal kun fungere som en rettleder, slik at du kan bevege deg i ønsket retning.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.